Novice

28.01.2014 Lokalne skupnosti in reliji – so lahko Banjšice vzor celi Sloveniji?

Eno lepo pohvalo smo prejeli s strani g. Gregorja Pavšiča, ki je objavil članek na spletni strani www.utripasfalta.si, glede organizacije relija na Banjšicah.


Lokalne skupnosti in reliji – so lahko Banjšice vzor celi Sloveniji?


Pri organizaciji relijev smo pogosto omenjali sobivanje dirkačev z lokalnimi skupnostmi, ki so dejansko najpomembnejši člen v dolgoročni prihodnosti slovenskih relijev. Le s podporo in razumevanjem domačinov, ki morajo v reliju videti svojo priložnost, imajo dirke svoj pravi smisel. So Banjšice lahko vzor celi Sloveniji?

Prav nič ne bom skrival, da so mi kratki reliji zelo všeč. Predvsem zaradi realnega stanja v slovenskem avtomobilskem športu. Tako kot je dobro, da se v času, ko ni sponzorskega denarja, pregrešno dragim dirkalnikom odpovedo vozniki, naj se predolgim relijem odpovejo tudi organizatorji. Seveda, koledar državnega prvenstva potrebuje močne mednarodne relije kot je Saturnus, a prihodnost mora ležati v kratkih relijih. Ti so tudi predpogoj za ustvarjanje baze mladih voznikov, saj je udeležba na enodnevnih dirkah neprimerno večja kot na daljših relijih.

Lokalne skupnosti. Tako kot lani sem bil tudi letos navdušen nad domačini na Banjški planoti, ki tako zelo podpirajo organizatorje in svojo prireditev. Položaj morda spominja na zlata leta relija Saturnus v osemdesetih letih, ko je bil ta resnično pravi dirkaški praznik.

Domačini so tudi letos pripravili veliko gostinske ponudbe in če je lani pijače in mesa med relijem zmanjkalo, letos verjamem, da temu ni bilo tako. Od turistične ponudbe imajo pravi "biznis" seveda tudi sami, prav ta korist za lokalno skupnost pa je tako zelo pomembna. Seveda le v primeru, da skupnost tako priložnost sploh prepozna. To je v Sloveniji danes bolj redko.
Domačini so pomagali tudi pri parkiranju avtomobilov obiskovalcev, trava okrog ceste je bila pokošena, povsod so gledalce iz drugih krajev lepo sprejeli. Domačini so resnično živeli za reli, odličen pa je tudi koncept relija. Po koncu hitrostne preizkušnje se gruča gledalcev preseli v servisno cono in tudi De Ceccu se najbrž ne zgodi pogosto, da se s focusom WRC komaj prebije skozi množico ljudi.

Banjšice dejansko naredijo nepozabno kuliso, ki je kar ne bi pripisali avtomobilskemu okolju kot je Slovenija. Naj se zgodba nadaljuje tudi v letu 2014, morda tudi s statusom državnega prvenstva.




Članek si lahko ogledate na spodnji povezavi:
http://www.utripasfalta.si/gregor-pavsic/500-lokalne-skupnosti-in-reliji-so-lahko-banjscice-vzor-celi-sloveniji

(Objavljeno 21 September 2013, Napisal Gregor Pavšič).